Cresterea semnificativa a pretului a fost motivata de procesatori prin cinci factori: a) reducerea numarului de porci din Romania; b) necesitatea importului de carcasa de porc din tarile membre ale UE; c) cresterea pretului la utilitati (energie electrica, gaz metan etc.); d) cresterea salariilor in domeniul procesarii carnii; e) politica economica (respectiv, devalorizarea semnificativa a monezii nationale in raport cu moneda euro).
Istoria unui refuz suspect
Tinand cont ca romanii consuma in timpul sarbatorilor de iarna preponderent carne de porc, decizia este perceputa ca o grea lovitura data celor aflati la guvernare - „istoria” a demonstrat ca in conceptia maselor „Guvernul e de vina” a devenit axioma.
Insa poate sa preintampine Guvernul aceasta decizie a partii private din economia romaneasca? Trecutul nu foarte indepartat ne demonstreaza ca nu. In 2004, in fata unei situatii similare, Guvernul s-a oferit sa-i „subventioneze” pe importatori, anuntand ca este dispus sa reduca taxele de import.
Surprinzator, procesatorii au anuntat ca nu vor scadea pretul carnii, nici in eventualitatea in care Executivul va anula (!) taxele, motivand ca trebuie sa-si acopere pierderile din toamna. Acum, cu atat mai mult, dupa aderarea Romaniei la UE nu mai exista taxe vamale, deci guvernantii nu prea mai au ce sa le ofere procesatorilor in schimbul protectiei sociale a consumatorilor-electori.
Ce e lipsit de fair-play
Intr-o piata libera, decizia scumpirii carnii de porc tine de mai multi factori, printre care calitate, cost de productie, adaos comercial si, in special, de raportul cerere-oferta.
Asa cum cumparatorul nu poate impune vanzatorului pretul (avand la dispozitie trei variante: de a-l accepta, de a cumpara de al