Miercuri incepe distribuirea primei transe de doze pentru vaccinarea antigripala, care va demara in 22 octombrie, a declarat directorul Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) din Ministerul Sanatatii Publice (MSP), dr. Florentina Furtunescu.
Pregatirea etapei de vaccinare antigripala a populatiei se deruleaza pana la 20 octombrie. Campania are ca scop principal vaccinarea antigripala gratuita a persoanelor considerate cu risc.
Pentru aceasta campanie s-au achizitionat 3,7 milioane doze de vaccin antigripal, cu o treime mai mult decat anul trecut.
Este cea mai mare cantitate de vaccin achizitionata din 1990, a aratat directorul ASP, adaugand ca este pentru prima oara cand se vaccineaza gratuit aproape 20% din populatia tarii, asa cum prevad recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).
Grupele de risc au fost stabilite pe baza recomandarilor OMS si sunt reprezentate de doua mari categorii: persoane cu risc mare de complicatii din cauza gripei si persoane care, prin natura ocupatiei lor, pot transmite gripa.
Din prima categorie, fac parte: adulti si copii din institutii de ocrotire sociala, precum pacientii unitatilor care gazduiesc persoane de toate varstele cu afectiuni medicale cronice; adulti si copii cu boli cronice pulmonare sau cardiovasculare, inclusiv copii cu astm; adulti si copii care au necesitat dispensarizare medicala in ultimul an, din cauza unor boli metabolice cronice, inclusiv diabet zaharat, disfunctii renale, imunosupresie; copii intre sase luni si 18 ani care au fost supusi terapiilor indelungate cu aspirina; persoane infectate cu HIV, persoane in varsta de peste 65 de ani.
Din cea de-a doua categorie, fac parte, in special: medicii si cadrele sanitare medii, personalul auxiliar din spitale si din unitatile sanitare ambulatorii, salariatii institutiilor de ocrotire si a