Ideea organizarii consumului, amintita in episodul precedent, merita dezvoltata. De fapt, merita mult mai mult: sa capete viata in societatea noastra. Ar fi una dintre caile singure in stare sa aduca economia in matca normalitatii, ceea ce ar insemna cost
Inceputul a fost facut. Fara sa-i fi fost usor - si fara sa-i fie usor acum, in UE - societatea noastra a facut eforturi vizibile si a reusit, intr-o oarecare masura, sa-si infranga reflexele, obiceiurile, conservatorismul. Nu mai pot fi insa amanate deciziile hotarate, prin care sa ne schimbam noi, sa schimbam tara, sa schimbam felul nostru de a trai. Numai asa ceva ne-ar aduce un nivel de bunastare compatibil cu cel al tarilor deja avansate, din Europa si din toata lumea.
Comparatia cu lumea nu inseamna nicidecum o simpla punere la incercare a orgoliilor. Pentru ca n-ar avea niciun sens sa ne intrecem cu tarile avansate intr-o competitie de onoare. Noi facem comert cu aceste tari. Si, importand sau exportand, punem in relatie directa bunastarea noastra cu bunastarea lor. Diferenta nu poate sa ramana fara urmari. Desigur, in dezavantajul nostru. Diferenta de bunastare dintre Romania si tarile avansate se reflecta, pe piata noastra interna, sub forma unei presiuni nefericite asupra moralului populatiei. Inca scazut. Cum sa faci performanta in economie, inclusiv in agricultura, cu o populatie in mare parte demoralizata?
Lucrurile se complica si mai mult daca renuntam la comparatii si trecem la analiza. Caci daca nu vom dovedi ca economia noastra, inca slabita, se antreneaza de zor, invatand cum sa faca fata concurentei din Uniunea Europeana, am putea avea nesansa sa ni se arate mai multe cartonase galbene. Deocamdata am primit doar o atentionare, pentru agricultura.
Ce anume ar trebui sa facem? Fireste, sa invatam sa punem pe roate organizarea competitiva a muncii, un stil man