În timp ce se îndrepta spre Pluto, sonda spaţială New Horizons a reuşit să filmeze ciudatul fenomen, care nu se poate observa de pe Pământ. De când a trecut dincolo de Jupiter, naveta cu În timp ce se îndrepta spre Pluto, sonda spaţială New Horizons a reuşit să filmeze ciudatul fenomen, care nu se poate observa de pe Pământ.
De când a trecut dincolo de Jupiter, naveta cu roboţi spaţiali trimisă spre marginea Sistemului Solar transmite neîncetat imagini şi informaţii uluitoare. Ultima descoperire este coada lui Jupiter, care atârnă ca o pană în "spatele" planetei, lungă de câteva zeci de milioane de kilometri, fomată din gaze ionizate, pe care furtunile solare le aruncă în Univers, smulgându-le din straturile superioare ale atmosferei de pe această planetă. De pe Pământ, coada nu se poate vedea niciodată pentru că, fiind provocată de vântul solar, este întotdeauna îndreptată în direcţia acestuia.
Jupiter este a cincea planetă de la Soare şi cea mai mare din întregul Sistem Solar. Având un diametru de 11 ori mai mare decât al Pământului, Jupiter se poate vedea pe cerul nostru cu ochiul liber, după ce apune Soarele. Ca să identificăm această planetă ne aşezăm seara cu spatele spre locul unde a apus Soarele şi, undeva la mijlocul distanţei dintre linia orizontului şi punctul de deasupra capului, se vede o stea albă şi strălucitoare.
Aceea este planeta Jupiter care, deşi arată ca o stea (pentru că reflectă lumina Soarelui) este doar o uriaşă bilă de hidrogen, heliu şi multe alte gaze, cu un mijloc fierbinte şi mai dens, dar fără o suprafaţă solidă propriu-zisă, pe care să se poată ateriza.
Fulgere imense la poli
Descărcările electrice de la polii planetei Jupiter sunt de câteva mii de ori mai puternice decât cele mai teribile fulgere înregistrate vreodată pe Terra. În plus, o furtună gigantică, ce se vede ca un imens ciclon de cu