Pentru multi dintre liceenii din mediul rural, a ajunge la scoala este o adevarata provocare - Primariile din comunele de domiciliu nu au bani sa le asigure transportul spre orasele unde invata. In Timis, din cele sase orase ale judetului, doar trei au contracte cu firme de transport care fac curse regulate in comunele si satele din apropiere.
La fel de afectati de lipsa mijloacelor de transport in comun sunt si locuitorii din localitatile rurale izolate. In anul 2007, pentru a ajunge la cel mai apropiat oras - aflat la o distanta de cativa zeci de kilometri - si a se intoarce acasa au nevoie de o zi intreaga. Doar trei primarii orasenesti asigura transportul periurban
Privind situatiile pe care le-am solicitat la primariile a sase dintre orasele din judet - Deta, Jimbolia, Buzias, Sannicolau Mare, Lugoj si Faget - s-ar putea spune ca proportia este de 50% in ceea ce priveste asigurarea transportului liceenilor si a navetistilor din comune spre orase. Doar trei dintre administratiile locale au gasit solutii pentru navetisti. Una dintre primariile care are un sistem de transport bine pus la punct este Lugojul. Pe parcursul unei zile, pe relatia Lugoj satele Tapia si Maguri si retur circula 23 de curse, impartite pe patru trasee. Transportul este asigurat de S.C. Meridian S.A., subordonata Consiliului Local.
Locuitorii din apropierea Detei au la dispozitie doua curse zilnice, oferite de catre Autotim. Astfel, intre Deta si satul Opatita circula doua curse dimineata si alte doua, dupa-amiaza.
Situat la marginea judetului, Fagetul se poate lauda cu cea mai buna retea de transport din oras catre satele din apropiere. Firma Transport Mixt Fageteana S.A. asigura 14 curse pe zi, reusind in felul acesta sa acopere aproape toate satele din proximitate : trei curse pe zi pe traseul Faget - Tomesti, o cursa Tomesti - Faget - Timisoara, trei curse Fage