Cele mai mari esecuri ale unor centre comerciale sunt asteptate in Bucuresti, unde au fost anuntate si cele mai multe proiecte.
Construirea si administrarea centrelor comerciale este, probabil, cea mai complexa activitate a dezvoltatorilor imobiliari, motiv pentru care o parte din proiectele de retail vor ramane goale sau isi vor schimba destinatia.
"In acest moment cel mai aglomerat oras, din punct de vedere al proiectelor anuntate pe piata, este Bucurestiul, unde vom asista cel mai probabil la cele mai spectaculoase esecuri", apreciaza Luiza Moraru, head of retail department in cadrul companiei de consultanta imobiliara Eurisko.
In alte capitale din regiune, precum Praga sau Varsovia, unde au fost construite in ultimii ani circa 20 de centre comerciale de mari dimensiuni, dezvoltatorii unora dintre proiecte au hotarat schimbarea destinatiei in imobile de birouri sau spatii de depozitare, in conditiile in care traficul nu era multumitor pentru chiriasi.
Suprasaturarea pietei de retail s-ar putea resimti si in alte orase ale tarii, precum Arad, Ploiesti sau Targu-Mures.
"De asemenea, in orasele care au mai putin de 300.000 de locuitori si mai mult de trei proiecte de mari dimensiuni, concurenta va fi acerba si poate determina surprize mai putin placute", adauga Moraru.
In Bucuresti au fost anuntate pana la ora actuala aproximativ 15 proiecte de centre comerciale, in timp ce orasele mari din tara au in diferite stadii de dezvoltare cate cinci centre comerciale, in medie.
Orasele mici sunt ferite momentan de posibile esecuri, tinand cont ca in putine cazuri dezvoltatorii au anuntat mai mult de un proiect pentru orasele cu o populatie de sub 100.000 de locuitori.
In Capitala urmeaza a fi livrate trei noi mall-uri anul viitor - Baneasa Shopping City, Liberty Center si Sun Plaza, in conditiile in care Bucurestiul dispune in