Industria de diamante vrea, în sfârşit, să dea Africii o şansă de a câştiga mai mult de pe urma propriilor pietre preţioase. Liderii industriei mondiale de diamante vor să dea Industria de diamante vrea, în sfârşit, să dea Africii o şansă de a câştiga mai mult de pe urma propriilor pietre preţioase.
Liderii industriei mondiale de diamante vor să dea continentului african o şansă de a-şi procesa pietrele preţioase. Prezenţi la o conferinţă de două zile, la Antwerp, în Belgia, aceştia le-au cerut oamenilor de afaceri europeni, americani şi israelieni să sprijine efortul Africii de a-şi tăia şi şlefui propriile diamante.
Ţările africane, care se ocupă prin tradiţie cu mineritul şi cu extracţia diamantelor, vor acum să taie şi să şlefuiască diamantele la ele acasă, adjudecându-şi astfel o parte din piaţa dominată de Europa. Antwerp este acum capitala mondială a diamantelor şi probabil va continua să fie, dar producătorii de diamante, printre care se numără Africa de Sud, Botswana, Angola şi Republica Democrată Congo, vor să înceapă să-şi deschidă propriile centre de tăiere şi şlefuire a pietrelor preţioase. Astfel ar putea beneficia mai mult de pe urma industriei, în loc să le extragă şi să le trimită, pur şi simplu, peste graniţe.
Şeful Grupului De Beers, care controlează 40% din comerţul mondial cu diamante, le cere acum europenilor, americanilor şi israelienilor să respecte şi să sprijine efortul ţărilor africane. "Nu promovăm această idee dintr-un soi de entuziasm prost înţeles sau din altruism, ci pentru că are sens, din punctul de vedere al afacerii, şi pentru că asta este ceea ce trebuie să facem", a spus directorul De Beers Group, Gareth Penny.
Oamenii nu vor mai continua să cumpere "diamante de conflict" şi nici nu se vor mai investi miliarde de dolari pentru extragerea lor, a spus el. Comerţul ilegal cu diamante de conflict sau "dia