Ştirea conform căreia Insulele Solomon vor exporta, în Dubai, 28 de delfini destinaţi unui acvariu a fost confirmată. Mamiferele vor fi capturate din mediul lor natural, din jurul Insulei
Ştirea conform căreia Insulele Solomon vor exporta, în Dubai, 28 de delfini destinaţi unui acvariu a fost confirmată. Mamiferele vor fi capturate din mediul lor natural, din jurul Insulei Gavutu, situată undeva în apropierea capitalei Honiara, de unde vor fi transportate spre Dubai, la bordul a două avioane tip DC 10.
Întregul drum va dura 30 de ore. Organizaţiile ecologiste s-au inflamat imediat şi vor să asedieze insulele unde se pune la cale vânătoarea.
Tranzacţia survine la câţiva ani după un alt scandal, pe aceeaşi temă, declanşat în 2003 de transportul a 28 de delfini "cu nas borcănat", care au fost vânduţi unui parc acvatic din Mexic. Până acum, cel puţin nouă dintre delfinii exportaţi au murit, susţine Institutul Earth Islands.
În luna iunie, anul acesta, institutul s-a alăturat unor grupuri internaţionale de protecţie a mediului pentru a critica hotărârea guvernului de a încuraja comerţul cu mamifere marine. În luna august, ministrul pisciculturii a afirmat că guvernul nu a criticat capturarea şi vânzarea a cel puţin 100 de delfini, care anual sunt comercializaţi de firme specializate particulare.
Mai mult decât atât, ministrul pisciculturii a specificat că parcurile de distracţii plătesc foarte mulţi bani pentru delfinii dresaţi şi că el, personal, va însoţi delegaţia spre Dubai pentru a aduce şi mai mulţi cumpărători.
Organizaţiile instaurează boicot
Lawrence Makili, directorul Earth Island, a spus că va iniţia un boicot internaţional al cumpărătorilor de ton, dacă guvernul insulelor nu va stopa comerţul cu delfini. "Acest guvern este iresponsabil", a mai spus Makili. Robert Satu, directorul Centrului marin de educare şi exp