Cu cat se apropie mai mult Summitul NATO din primavara anului viitor de la Bucuresti, cu atat se inmultesc vizitele oficialilor straini care pregatesc ce-a de-a 20-a reuniune a Aliantei Nord Atlantice. Recent, ne-a vizitat tara ambasadorul Marii Britanii la NATO, Stewart Eldon.
» stim ca vizita dumneavoastra are si o dimensiune bilaterala. Vorbiti-ne despre relatiile romano-britanice la nivel de NATO, pentru ca, sincer sa fiu, nu stim mare lucru despre ele.
— Da, asta este una din dificultatile pe care le presupune munca in cadrul NATO, pentru ca, prin natura politicii de securitate a Organizatiei, detaliile negocierilor nu apar prea des la suprafata. Pot sa va spun ca avem o relatie foarte buna si apropiata la nivelul celor doua delegatii de la Bruxelles. La asta ajuta si faptul ca Sorin Ducaru, excelentul dumneavoastra ambasador la NATO, imi este un prieten foarte apropiat. Am lucrat impreuna la New York, cand el era reprezentantul permanent al Romaniei la ONU, iar eu eram adjunct al reprezentantului britanic. Ne cunoastem asadar bine, iar relatia bilaterala este foarte, foarte buna. Punctele noastre de vedere sunt convergente, in general, in multe din problemele NATO. Apreciem foarte mult contributia Romaniei la operatiunile NATO. Aveti cred 800 de militari in estul Afganistanului, iar Romania este pregatita sa isi aduca o contributie foarte buna si semnificativa pentru atingerea obiectivelor Aliantei.
Prin urmare, relatiile bilaterale sunt foarte apropiate si ma bucur sa fiu in Bucuresti acum deoarece pentru mine asta demonstraza capacitatea tarilor noastre de a lucra impreuna pe masura ce ne apropiem de summitul de la Bucuresti. Acum, cand mai avem numai sase luni, incepem sa trasam cursul pe care il va lua summitul. Incepand de acum pana in martie, vom avea o serie de intalniri serioase la nivel de ministri. Ministrii Apararii se vor i