Statele Unite si-ar putea modifica proiectul instalarii unor elemente ale scutului antiracheta in Europa, in cazul in care Iranul isi va suspenda programul de imbogatire a uraniului, a declarat miercuri un inalt responsabil al Departamentului american de Stat, citat de AFP.
"Daca Iranul va inceta sa mai imbogateasca uraniu si va coopera cu reprezentantii comunitatii internationale, avand o abordare diferita, nu vom putea decat sa tinem cont" de acest aspect, a declarat secretarul de stat adjunct insarcinat cu afaceri europene Daniel Fried, dupa un Consiliu NATO- Rusia desfasurat la sediul Aliantei din Bruxelles, a treia reuniune de acest gen consacrata diferendului referitor la scutul antiracheta.
Fried a amintit ca sistemul antiracheta pe care Washintonul intentioneaza sa-l instaleze in Polonia si Cehia, spre nemultumirea Rusiei, "este conceput pentru a contracara o amenintare", aceea a programului nuclear si balistic iranian.
"Nu Rusia este cea care ne preocupa", a insistat Fried. "Preocuparea noastra vizeaza problema majora pe care o vedem luand proportii - Iranul - iar daca aceasta problema ar disparea sau s-ar atenua, vom trage, evident, niste concluzii", a continuat Fried, fara a intra in detalii in legatura cu eventualele concesii americane.
Delegatia rusa a repetat, totusi, ca, in opinia Moscovei, programul rachetelor iraniene nu este atat de avansat pe cat afirma Statele Unite, a declarat un diplomat. Oficial, Rusia nu mai este asa convinsa ca Iranul vrea sa se inzestreze cu arma nucleara, spre deosebire de ceea ce cred Statele Unite si majoritatea aliatilor lor, inclusiv Franta.
Statele Unite negociaza de un an instalarea in Polonia a zece rachete antiracheta si a unui radar in Republica Ceha, spre marea nemultumire a Rusiei, care nu a incetat sa denunte extinderea scutului american antiracheta in