Explorari in trecutul si in prezentul teoriei literare romanesti
Coordonator Mircea Martin
Editie ingrijita de Laura Albulescu
Art Grup Editorial, Bucuresti, 2006, 268 p.
Cu totii stim ca atunci cind o disciplina isi propune sa existe, in jurul ei se isca neaparat o dezbatere. Mai multi oameni care au acest tel, dar care, in mod firesc, impartasesc idei diferite se intilnesc pentru a intretine un dialog in jurul unui subiect comun, disciplina vizata cistigind astfel si mai mult in directia formarii sale. insa aceasta disciplina incepe sa existe cu adevarat abia cind produsul dialogului respectiv se materializeaza intr-o forma institutionala, autorizata sa-i semneze certificatul de nastere si actul de botez. O astfel de forma institutionala este si volumul colectiv. Mai multe cadre autorizate, fondatoare sau ba, decid sa fixeze intre doua coperti rodul acelor dezbateri.
De citiva ani buni, prin luna noiembrie, Catedra de Teorie a Literaturii si de Literatura Comparata a Facultatii de Litere din Bucuresti organizeaza astfel de colocvii de teorie a literaturii la care iau parte oamenii din domeniu (teoreticieni, istorici si critici literari), participarea publicului nefiind deloc restrinsa, asa cum s-ar putea banui. Rezultatul acestor colocvii il constituie un volum colectiv continind comunicarile de la editia respectiva.
Pina aici, nimic spectaculos. Povestea devine interesanta odata cu initiativa grupului editorial Art de a crea o colectie al carei obiect sa fie tocmai acest gen de volume. Volumul care s-a nascut in urma primei editii se numeste Explorari in trecutul si in prezentul teoriei literare romanesti si a aparut la finele anului trecut.
Mircea Martin, coordonatorul volumului, argumenteaza in „Cuvint introductiv“ alegerea temei de inceput de drum printr-o necesitate de a schita un bilant, de a revizita „o