Stratificarea incompletă a societăţii, care aduce în acelaşi bloc pensionari şi manageri, naşte dispute pe tema pornirii caloriferelor.
Primele zile mai reci detoamnă împart negreşit,în fiecare an, locatarii dinblocuri în două tabere: ceicare vor să se dea drumul la căldurăşi cei care preferă o haină în plusdecât să plătească cu o lună maidevreme scumpa gigacalorie.
Anulăsta, vestea majorării preţuluigigacaloriei, de la 107 la 119 lei, aacutizat conflictul.Luptele se dau de regulă la administraţie, unde fiecare încearcăsă-şi convingă vecinii în ce poziţiear trebui să stea maneta care dădrumul sau opreşte gigacaloria peţeavă.
85% din blocurile din Bucureşti erau totuşi, ieri, încălzite. Înrest, s-au dovedit mai tari adversariicăldurii, aşa că asociaţiile aucerut regiei de termoficare să nu ledea drumul la vane. În ţară, situaţiae similară, unii vor, alţii nu, iarcâteva blocuri încă mai au dereparat ţevi sau calorifere.
Pensionariişi cei care au călduri
În blocul M4 PRIM, de pe stradaBarajul Sadului din sectorul 3, sedezbătea marţi seara chestiunearepartitoarelor.
„Am decis să nepunem repartitoare pentru că necertăm în fiecare toamnă pe data lacare se începe furnizarea căldurii.Anul trecut, chiar ajunsesem ca înfilmele cu proşti: unii se duceau şidădeau drumul la căldură, alţiimergeau şi o opreau“, povesteştedoamna Ecaterina Părău.La 52 de ani, femeia spune căn-ar fi nici în tabăra celor care vor,nici în cealaltă, dar se gândeşte că înbloc sunt familii cu copii, care vor săaibă căldură.
„Ştiţi cine nu vrea?Pensionarii, că n-au bani, cei caresunt plecaţi, nu stau în bloc, şi ceicare au călduri. Păi... ştiţi că stăteamcu geamurile deschise de câtă căldurăse dădea anul trecut? De ce s-oplătim degeaba?“, se întreabădoamna Părău care, în final, se decide:„Aş vrea căldură, da’ nu multă!