Încă un înalt prelat a fost declarat colaborator al Securităţii. Membrii Colegiului CNSAS au decis prin vot, în şedinţa de ieri, că episcopul-vicar al Sibiului, Visarion Răşinăreanu, au precizat surse din cadrul instituţiei, citate de Mediafax. Episcopul a declarat însă că la mijloc trebuie să fie o confuzie şi a anunţat că va contesta decizia CNSAS. El pare convins că este vorba doar de o coincidenţă de nume, pentru că nu a părăsit România decât după Revoluţie, iar funcţia de episcop o deţine abia din 1996. “Acum am aflat şi eu despre acest verdict, dar nu am reuşit încă să vorbesc cu cei de la CNSAS. Nu ştiu nimic despre cum ar fi putut să ajungă la acest verdict. Eu nu am colaborat cu Securitatea.
Eu am plecat la studii abia în 1994 şi doar din 1996 sunt episcop. Nu pot să cred decât că este vorba despre o coincidenţă de nume, pentru că eu nu am fost plecat nicăieri înainte de Revoluţie”, a declarat Visarion Răşinăreanu, episcopul vicar al Sibiului. El este cel de-al patrulea înalt prelat care primeşte verdict de poliţie politică. CNSAS a dat aceeaşi decizie, săptămânile trecute, pentru Episcopul de Argeş, Calinic Argatu - angajament şi nume de cod („Zamfir”) la Securitate -, pentru IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor - legături atât cu Securitatea, cât şi cu Direcţia de Informaţii Externe (DIE) , el fiind cunoscut de cele două structuri cu numele conspirative “Sidorovici” şi, respectiv, “Petru” – pentru IPS Andrei Andreicuţ, Arhiepiscopul de Alba Iulia şi pentru mitropolitul Banatului Nicolae Corneanu. „Poliţie politică” a primit, ieri, şi un director din MAE. (R.C.)
Încă un înalt prelat a fost declarat colaborator al Securităţii. Membrii Colegiului CNSAS au decis prin vot, în şedinţa de ieri, că episcopul-vicar al Sibiului, Visarion Răşinăreanu, au precizat surse din cadrul instituţiei, citate de Mediafax. Episcopul a declarat însă că l