Centrele de îngrijire care oferă bolnavilor servicii la domiciliu, în spital sau în sedii special amenajate se extind de la an la an. Până acum s-au deschis mai bine de 15.
Alinarea suferinţelor unor bolnavi care nu-şi mai găsesc locul în niciun spital este principala misiune a celor care lucrează în hospice-uri.
Fie că sunt persoane diagnosticate cu boli grave sau copii cu afecţiuni incurabile, toţi pot fi îngrijiţi de oamenii din hospice-uri.
„Casa Speranţei“ din Braşov a fost primul hospice deschis în România: mai întâi oferea servicii de îngrijire la domiciliu, apoi şi în spital sau în centre de zi. În circa o lună se va deschide un centru unde se vor oferi consultaţii gratuite şi în Bucureşti.
Centre similare celui din Braşov, care oferă mai ales îngrijire la domiciliu s-au deschis şi la Cluj, Constanţa, Iaşi, Sibiu, Timiş, Bacău, Bihor, Argeş. Fondurile pentru aceste servicii provin din donaţii, sponsorizări, fonduri nerambursabile şi din sistemul de asigurări.
„Sunt oameni care vor să teajute cu adevărat“
„Nu credeam să existe aşa ceva în România“, povesteşte încântată Cristina Dumitrescu, una dintre bolnavele internate la „Casa Speranţei“ din Braşov.
Femeia, care are 50 de ani, a fost diagnosticată cu tumoră vezicală canceroasă, nu vrea să se opereze, iar din când în când, din cauza complicaţiilor bolii, are nevoie de îngrijire medicală.
„Am stat mai întâi internată în spital la Braşov, după care, cu recomandare de la Oncologie, am ajuns la «Casa Speranţei». Condiţiile de aici sunt occidentale, iar personalul medical nu aşteaptă să apeşi butonul ca să-ţi acorde asistenţă. Mâncarea ţi-o poţi comanda cu o zi înainte şi este excelentă“, povesteşte femeia.
Mirela Bolea, mama unei fetiţe diagnosticate cu o boală genetică foarte rară, beneficiază de