Psihologii afirmă că acest sentiment ia naştere ca urmare a temerilor constante că partenerul va abandona relaţia Chiar şi cea mai solidă relaţie de cuplu se confruntă, la un moment
Psihologii afirmă că acest sentiment ia naştere ca urmare a temerilor constante că partenerul va abandona relaţia
Chiar şi cea mai solidă relaţie de cuplu se confruntă, la un moment dat, cu perioade în care unul dintre parteneri este gelos.
Referitor la această situaţie, psihologii afirmă că etapele pasagere de gelozie reprezintă un lucru foarte normal într-o relaţie, o dovadă a atenţiei pe care o acordăm persoanei de lângă noi. Cu toate acestea, gelozia dusă la extrem nu are nimic de-a face cu sentimentele de iubire, ea fiind doar semnul nesiguranţei partenerului.
Primul lucru pe care psihologii îl subliniază este faptul că gelozia nu trebuie tratată ca o problemă a ambilor parteneri, deoarece ea este, în realitate, o problemă a unuia dintre ei.
"Gelozia nu este legată de iubire. Ea sugerează doar prezenţa unui sentiment pregnant de nesiguranţă, rezultatul unei imagini de sine scăzute, a subestimării şi a temerilor constante că partenerul va fugi", a explicat psihologul Andrei Chiriac.
"Principala soluţie de prevenire şi de combatere a geloziei este negocierea şi stabilirea unor limite încă din primele stadii ale relaţiei. Dacă nu se stabilesc de la bun început aceste limite, este foarte probabil că va apărea gelozia.
Cauzele pot fi două: fie persoana geloasă nu este îndeajuns de sigură pe sine şi are în permanenţă sentimentul că pierde hăţurile, fie are o personalitate mult prea puternică şi încearcă să domine în relaţie", a continuat psihologul.
Teamă + furie = gelozie
Gelozia este, de cele mai multe ori, o combinaţie de teamă şi furie; teama de a pierde ceva sau pe cineva şi furia că cineva încearcă să vă răpească un lucru