Aparitia unei noi reviste de SF este, in ziua de azi, ea insasi un eveniment, cita vreme pe piata mai exista doar una cu aparitie regulata (Helion), iar alta (Fiction.ro) ba apare, ba nu apare.
Cind am vazut revista (Sci-Fi magazin, nr. 1, octombrie 2007 – aparitie lunara) am fost dezamagit. Culorile copertei sint cam sterse, coperta e subtire-subtire si i se zice coperta doar pentru ca e fata revistei. Nici titlul nu mi se pare fericit ales. Sci-Fi este un nume greu de spus, greu de inteles, greu de facut legatura cu produsul (si nu ma refer aici la cumparatorii care, evident, stiu despre ce e vorba, ci la vinzatorii de la chioscuri si tonete, nu prea obisnuiti cu sintagma).
Apoi: editorii au preferat sa treaca numele tuturor autorilor din sumar pe coperta, idee nu prea grozava pentru ca pe coperta ar trebui sa defilezi cu ce ai mai atractiv. Sau macar sa scoti in evidenta doua-trei nume (de pilda Ursula K. Le Guin si Cory Doctorow, autori care deja au carti publicate in Romania) sau un titlu-doua premiate. Surpriza vine abia in partea de jos a copertei, unde sta scris: „Colectia de povestiri stiintifico-fantastice.“ E buna ideea pentru cei care nu prea cunosc fenomenul SF si sint la inceputul contactului cu acest gen de literatura, dar nefericita cind ne gindim la cunoscatori. Reactii au aparut deja: pentru cei vechi in ale SF-ului, inregistrarea acestei marci de catre editorii Sci-Fi magazin este aproape o blasfemie. „CPSF“ este o sigla-cult pentru fani (este cea mai veche colectie de SF, 1955-1974), nu se stie cine ar putea s-o preia, cine ar fi indreptatit etc. Dar in nici un caz o revista incepatoare.
Pagina de garda ne lamureste in privinta editorilor, nu firma conteaza, ci numele de persoane. Nu gasim nici director, nici redactor-sef, ci doar un redactor, in persoana Gabrielei Ionita. Mai avem precizati traducatorii – aspect i