Premiul Nobel pentru literatura pe 2007 a fost atribuit scriitoarei britanice Doris Lessing, Comitetul alegind s-o recompenseze pe „povestitoarea epica a experientei feminine, care, cu scepticism, ardoare si forta vizionara analizeaza o civilizatie divizata“, dupa cum indica, intr-un comunicat, Academia Suedeza. Romanciera britanica in virsta de 87 de ani a fost, pe rind, simbol al cauzelor marxiste, anticolonialiste, antiapartheid si feministe.
Doris Lessing, cea de-a 11-a femeie care obtine prestigiosul premiu, a devenit celebra dupa ce a publicat The Golden Notebook, in 1962. Acest roman-fluviu, recompensat in Franta cu Premiul Médicis étranger in 1976, a devenit un punct de referinta al feminismului. Potrivit France Presse, Doris Lessing, dotata cu o mare capacitate de innoire, a creat o opera bogata si variata, care numara aproximativ 50 de titluri. Nascuta pe 22 octombrie 1919, la Kermanshah, in Iran, Doris Lessing a crescut in actualul Zimbabwe, unde tatal sau s-a instalat la o mare ferma izolata pe cind scriitoarea avea cinci ani. Lessing a frecventat ca interna o scoala catolica, pe care nu a suportat-o, pina la virsta de 15 ani cind a parasit definitiv cursurile. Criticind fara mila colonia alba, scriitoarea va pastra toata viata nostalgia marilor spatii virgine scaldate de soare, prezentate in romanele sale African Stories (1964) si The Black Madonna (1988).
Dupa doua divorturi, „pentru ca mariajul este o stare care nu i se potriveste“, Lessing s-a instalat la Londra, in 1949, cu fiul sau, si a lucrat un timp ca secretara pina ce primele doua carti ale sale, The Grass is Singing (1950) si Martha Quest (1952), au facut-o cunoscuta. A urmat apoi ciclul Children of Violence, o fresca a istoriei contemporane dublata de un bildungsroman. Fosta membra a Partidului Comunist britanic, pe care l-a parasit dupa zdrobirea revoltei ungare di