Camera Reprezentanţilor începe să cedeze în faţa presiunilor Casei Albe Îngrijoraţi că ar putea supăra prea tare Turcia, membrii Camerei Reprezentanţilor reconsideră sprijinul
Camera Reprezentanţilor începe să cedeze în faţa presiunilor Casei Albe
Îngrijoraţi că ar putea supăra prea tare Turcia, membrii Camerei Reprezentanţilor reconsideră sprijinul acordat rezoluţiei care ar recunoaşte uciderea în masă a armenilor, cu un secol în urmă.
Mai mulţi politicieni americani care susţineau rezoluţia şi-au schimbat poziţia. Unii dintre ei au lansat mesajul clar că au primit "avertismente" de la Casa Albă, care etichetează o eventuală adoptare a rezoluţiei drept "o măsură periculoasă şi provocatoare". Aici se adaugă presiunile din partea guvernului turc, care a ameninţat că-şi va reevalua relaţia cu SUA, inclusiv că-şi va retrage sprijinul pentru războiul din Irak.
Până marţi, rezoluţia părea că întruneşte sprijinul majorităţii membrilor Camerei Reprezentanţilor, în frunte cu purtătorul de cuvânt Nancy Pelosi. Situaţia s-a schimbat, după ce un grup de domocraţi şi-a făcut publică intenţia de a face demersuri pentru renunţarea la rezoluţie.
Argumentul decisiv pentru reprezentanţi a fost o potenţială retragere a sprijinului Turciei, care ar presupune interzicerea accesului americanilor în spaţiul turc.
Mai mult, Administraţia Bush şi generali americani şi-au exprimat temerile că adoptarea rezoluţiei ar aduce prejudicii efortului de război în Irak. Susţinătorii rezoluţiei, care se bucură de sprijinul comunităţii armene din SUA, au pus această schimbare pe seama presiunilor guvernului turc. Oficiali din armata americană şi-au exprimat şi îngrijorarea faţă de posibile raiduri militare ale turcilor în nordul Irakului, împotriva rebelilor PKK.
Cu toate acestea, spun ei, nu există semne care să indice că Turcia pregăteşte o "incursiune