Bruxellesul si Moscova au hotarat sa formeze un grup de experti care sa discute despre reforma energiei propusa de Uniunea Europeana, care include un set controversat de reguli restrictive pentru investitorii straini, cunoscute drept "clauza Gazprom&
Noile masuri anuntate de Uniunea Europeana luna trecuta pe piata energiei electrice si a gazului natural presupun divizarea marilor grupuri energetice, adica separarea operatiunilor de productie de cele de distributie, cu scopul cresterii concurentei. De asemenea, investitorii straini sunt impiedicati sa se extinda pe piata celor 27 de tari membre ale Uniunii Europene, iar tarile terte ar trebui sa acorde beneficii identice cu cele europene pe pietele lor interne.
In urma anuntarii noilor masuri, Uniunea Europeana s-a asteptat la reactii negative din partea mai multor capitale europene, dar si din partea Moscovei.
"Suntem foarte interesati sa avem consultari active cu colegii nostri europeni asupra noilor initiative in domeniul energiei", a declarat ministrul rus al energiei Viktor Hristenko, dupa ce a discutat cu comisarul european al energiei, Andris Piebalgs, la Bruxelles.
"Ne-am inteles asupra unui singur obiectiv, acela ca vrem sa asiguram securitatea furnizarii de energie, care va duce la dezvoltare", a adaugat Hristenko.
Comisarul Piebalgs a laudat "apropierea pragmatica" a Moscovei si promisiunea acesteia de a adopta o pozitie politica doar dupa ce vor avea loc discutiile si toate problemele vor fi clarificate. Intrebat de principiul reciprocitatii, Hristenko a analizat problema din punct de vedere diplomatic.
"Avem ocazia sa participam la dezvoltarea unui numar variat de sectoare ale energiei in Europa, cu ajutorul unor proiecte, in parteneriat cu Germania, Italia si Franta, oriunde avem acest nivel de intelegere mutuala intre parteneri", a declarat ministrul r