Una dintre cele mai benefice actiuni care se pot organiza in domeniul literaturii actuale o reprezinta intilnirile dintre scriitori. Chiar daca discutiile nu sint intotdeauna cum ne-am astepta, chiar daca lucrurile importante ramin de multe ori nespuse, cred ca simpla alaturare a unor experiente scriitoricesti din spatii culturale diferite aduce un important beneficiu de ambele parti. Andrés Neuman si Félix Palma, amindoi relativ tineri (au 30, respectiv 37 de ani), amindoi beneficiind de o importanta notorietate in spatiul de limba hispanica, vor fi prezenti in seara zilei de marti, 23 octombrie, in Clubul Prometheus, pentru o discutie cu scriitori romani.
Mi-as dori mult sa-i vad prezenti acolo pe unii dintre cei mai importanti si interesanti reprezentanti ai literaturii actuale de la noi, pe Simona Popescu si Ion Manolescu, pe Vasile Ernu sau Cezar Paul-Badescu, pe Filip Florian, Ioana Nicolaie, T.O. Bobe sau Mihai Ignat, ca sa nu-i numesc decit pe primii care mi-au venit in minte. Cred ca un aspect important al discutiei (care se va desfasura cu traducere simultana) ar putea fi acela privitor la implicarea statelor spaniol, respectiv roman in promovarea literaturii tinere, cum se face, daca se face, prin ce mijloace si cu ce rezultate.
Recent, Romania a participat la Tirgul de Carte de la Barcelona cu un catalog, dupa parerea mea, pentru prima data profesionist si de aici s-ar putea duce mai departe ideea necesitatii sau inutilitatii tirgurilor de carte si asa mai departe. Ideal ar fi sa avem timp pentru citeva lecturi, in romana si spaniola, din textele celor doi invitati, dar si citeva mostre de literatura romana contemporana traduse in spaniola (prin amabilitatea Institutului Cervantes din Bucuresti) si la fel de binevenita ar fi o discutie pe marginea acestor texte.
Cei doi scriitori spanioli au trasee foarte diferite