BNR va majora dobanda de politica monetara cu cel putin un sfert de punct procentual pe 31 octombrie, pentru ca este nevoie sa dea un semnal vizibil ca urmareste presiunile inflationiste si incearca sa le controleze, apreciaza analistii.
"Nu cred ca vorbele mai sunt suficiente si ar trebui ca BNR sa dea un semnal concret de intarire a politicii monetare. Amplitudinea cresterii de dobanda va fi stabilita probabil in functie de evaluarea BNR privind nivelul de apreciere a leului. Daca nivelul actual nu este considerat ingrijorator, dobanda ar putea urca si cu jumatate de punct, in caz contrar fiind probabila varianta cu 0,25 punct, insa aceasta doar cu rol de semnal, fara implicatii palpabile pe piata", a spus Radu Craciun, analistul sef al ABN Amro Romania, la un seminar organizat de BCR in cadrul conferintiei sud-est europene a Euromoney.
Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, a aratat zilele trecute ca dobanda cheie ar putea sa urce cu pana la 1% daca preturile vor continua sa creasca rapid.
Si Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, apreciaza ca BNR ar putea incepe pe 31 octombrie o miscare graduala de crestere a dobanzii, care nu va culmina insa la nivelul de 8,75% pe an, de la care a pornit ciclul de relaxare in februarie 2007.
Anghel estimeaza ca inflatia pe octombrie ar putea consemna un nou varf, de pana la 6,5%, care ar putea ramane si maximul acestei izbugniri inflationiste, datele urmand sa fie cunoscute de BNR la momentul sedintei Consiliului de Administratie din 31 octombrie. Ca atare, si Anghel crede ca este de asteptat o crestere a dobanzii cu un sfert de punct.
Florian Libocor, economistul-sef al BRD, continua sa pledeze pentru majorarea dobanzii de politica monetara chiar cu un punct procentual.
"Din decembrie 2006 pana in iunie 2007 inflatia scazuse cu 1,10 puncte procentuale in timp ce dobanda BNR a s