De o saptamina, Ministerul Agriculturii este in atentia opiniei publice pentru doua chestiuni extrem de delicate: implicarea a doi fosti ministri intr-un scandal de coruptie si activarea de catre Uniunea Europeana a clauzei de salvgardare pentru Agentia de Plati si Interventii. Ambele scandaluri au zdruncinat din temelii institutia, ramasa intr-o clipita si fara ministru, si fara credibilitate. In focul evenimentelor, insa, premierul Calin Popescu Tariceanu a facut o miscare inspirata, menita a da sperante agricultorilor si a mai spala din rusinea institutiei. A numit in functia de ministru un specialist recunoscut in tara, dar si la Bruxelles, neinregimentat politic - Dacian Ciolos. Sint convinsa, Ciolos nu va reusi sa faca minuni in agricultura si sa rezolve peste noapte noianul de probleme in care e scufundat ministerul de atitia ani de zile. Dar sa fie clar, la Bruxelles, numirea lui va mai netezi putin imaginea sifonata a ministerului roman.
Eu, personal, am incredere in el. L-am intilnit de citeva ori, in 2004, pe cind lucra la teza de doctorat. Isi alesese tema "Structurarea organizatiilor agricole profesionale in Romania", si a venit la Braila pentru a sta de vorba direct cu membrii Asociatiei Producatorilor Agricoli APA. Specialist in Politica Agricola Comuna (PAC) si consilier in cadrul Delegatiei Comisiei Europene - Departamentul Agricultura, prin sfaturile sale, Ciolos a ajutat enorm atunci fermierii nostri ingroziti de perspectiva aderarii, iar intilniri asemanatoare a avut in toata tara.
In plus, in anii in care a lucrat efectiv in Minister (din 2005), mai intii in functia de consilier al ministrului Gheorghe Flutur, si mai apoi subsecretar de stat, a cunoscut si cealalta fata a Agriculturii, birocratia, dosarele, modul de lucru oficial. O asemenea experienta, din ambele tabere, cred eu, il recomanda pe deplin pentru rolul pe care