Un medic german a conceput un program de prevenţie a îmbătrânirii care, cu minim de efort, ne poate asigura un trai liniştit, ferit de stres sau de probleme de sănătate. Oameni cu faţa Un medic german a conceput un program de prevenţie a îmbătrânirii care, cu minim de efort, ne poate asigura un trai liniştit, ferit de stres sau de probleme de sănătate.
Oameni cu faţa brăzdată de riduri, sprijinindu-se în baston, imobilizaţi la pat, dependenţi de anumite medicamente sau de cei din jur. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, aceste imagini ne chinuiesc tot mai des şi ne determină să privim îmbătrânirea ca pe cel mai temut duşman. Spre norocul nostru, medicina secolului XXI ne pune la dispoziţie mijloacele prin care putem să purtăm această luptă cu trecerea anilor.
"Eşti atât de bătrân pe cât te simţi", spune o vorbă din popor, confirmată de realitatea zilelor noastre. Nu puţine sunt persoanele care, deşi au trecut de o anumită vârstă venerabilă, încă mai sunt în putere. "Vorbim aici de vârsta biologică, vârstă care poate fi diferită de cea cronologică cu unul până la două decenii", potrivit prof. Christoph M. Bamberger, specialist în antiîmbătrânire, directorul Centrului de Medicină Preventivă din Hamburg, Germania.
Potrivit acestuia, vârsta biologică nu poate fi determinată cu o precizie absolută, deoarece nu sunt cunoscute toate valorile care o pot influenţa. Însă ea poate fi indicată cu aproximaţie printr-un test efectuat de specialiştii în antiîmbătrânire. Totodată, graţie dotărilor de ultimă generaţie, pot fi detectate din timp modificările care au loc în organismul nostru.
De exemplu, cu ajutorul RMN-ului - rezonanţă magnetică nucleară - şi a unui soft special, specialiştii Centrului de Medicină Preventivă din Hamburg pot evalua, în 40 de minute, starea de sănătate a unei persoane. O astfel de diagnosticare costă în jur de 1.000 de euro, l