Una dintre regulile de bază ale lumii vii spune că peştii trăiesc în apă.
Ea este însă contrazisă de Rivulus marmoratus Poey, cunoscut şi sub denumirea de peşte-ucigaş, care trăieşte în mlaştinile de mangrove din Florida, America Latină şi Insulele Caraibe, informează ziarul britanic „Daily Mail“.
Biologii care efectuau cercetări prin mlaştinile din Belize şi Florida au descoperit sute de astfel de peşti în ramurile putrede şi în trunchiurile copacilor. Având o lungime medie de aproximativ cinci centimetri, aceştia îşi părăsesc habitatul natural timp de câteva luni pe an şi se refugiază în copaci atunci când nu mai este apă în jurul rădăcinilor mangrovelor.
„Chiar nu se conformează standardelor comportamentale specifice peştilor“, confirmă un expert din Brevard (statul Florida), dr. Scott Taylor. Peştii-ucigaşi îşi modifică metabolismul şi funcţiile unor anumite organe pentru a putea supravieţui în noul mediu de viaţă. Astfel, ei ajung să reţină apă şi substanţe nutritive prin branhii şi să elimine excrementele prin piele. Totul revine însă la normal atunci când peştii se întorc în mlaştini, precizează specialiştii.
Rivulus marmoratus Poey nu este însă singurul peşte care poate respira în afara mediului acvatic, un alt exemplu fiind peştele-pisică umblător din sud-estul Asiei. Trăitul în copaci nu este singura caracteristică ieşită din comun a peştelui-ucigaş, care este unicul animal vertebrat capabil să se autoreproducă, având atât organe sexuale masculine, cât şi feminine.