Pentru ca mi-am schimbat domiciliul, trebuia sa-mi schimb si cartea de identitate. Lucurile se anuntau simple, pentru ca m-am mutat pe raza aceleiasi Sectii de Politie si mai ales pentru ca, nu-i asa?, toate procedurile legale s-au simplificat.
Dar ce acte imi trebuie? Initial imi planificasem un drum la Sectie, dar apoi mi-am dat o palma peste frunte: fratilor, e mileniul 3, chiar si pentru Politie! Sigur gasesc ce-mi trebuie pe un site. In cel mai rau caz, dau un telefon.
Zis si facut. Am intrat pe site-ul Guvernului, ca pe ala il stiam, de unde am navigat pe cel al Ministerului Internelor si Reformei Administrative, de unde am ajuns pe cel al Inspectoratului National pentru Evidenta Persoanelor. Acolo, insa, ceata groasa: sunt prevazute cazurile de implinire a 14 ani, casatoria, divortul, vaduvia, furtul, pierderea, distrugerea, schimbarea domiciliului din strainatate in Romania, dobandirea cetateniei romane, dar nu si mutarea in interiorul tarii. Bine, fie, probabil ca e nevoie doar de actele "obligatorii, indiferent de motivul pentru care se elibereaza". Adica: "cererea; certificatul de nastere al solicitantului si ale copiilor cu varsta mai mica de 14 ani; documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu; timbru fiscal in valoare de 1 leu, valoare ce se poate actualiza prin Hotarare de Guvern; chitanta reprezentand contravaloarea cartii de identitate, respectiv 7 lei, aceasta suma fiind actualizata in functie de rata inflatiei, cu avizul Consiliului Concurentei"!
Si cererea cum trebuie sa sune? Si de unde stiu daca s-au actualizat sau nu sumele? Si unde platesc? Si ce legatura au copiii, ca tot nu sunt trecuti in CI? Ia sa sun eu mai bine la Sectie. "Ati sunat la Politie, apel taxabil. Pentru urgente, inchideti telefonul si sunati la 112, apel gratuit. Pentru informatii despre elaborarea documentelor, apasati tasta 1". Am apasat tast