Eximbank si-a completat oferta de finantari pentru intreprideri mici si mijlocii cu credite pentru sustinerea proiectelor de afaceri.
Banca acorda acum credite pentru afaceri "start-up" (pornite de la zero) de pana la 35.000 de euro. "Cea mai mare parte a dosarelor de finantare start-up au fost depuse de persoane cu varste cuprinse intre 35 si 40 de ani", spune Tudor Gabriel Bohalteanu, vicepresedinte al Eximbank. Principalul criteriu pentru acordarea de astfel de finantari este evaluarea planului de afaceri.
Desi mai multe banci au astfel de produse, finantarea start-up-urilor reprezinta doar o mica parte din portofoliile de credite pentru firme. Analiza dosarelor si stabilirea criteriilor de eligibilitate, riscul pentru finantator generat de garantii putine pe care le poate aduce un star-upper, au afectat puternic dezvoltarea acestui tip de finantare, apreciaza Bohalteanu.
Lacunele pe care intreprinderile mici si mijlocii (IMM) locale le au in privinta realizarii de proiecte de investitii si lipsa de transparenta a micilor intreprinzatori reduc semnificativ numarul clientilor care reusesc sa treaca de criteriile bancii pentru a obtine finantari. Eximbank este o banca de stat, specializata in finantarea activitatilor de export. Din 2005 banca a fost nevoita sa isi restructureze portofoliul de produse, multe dintre acestea intrand sub incidenta prevederilor privind ajutorul de stat. De atunci, Eximbank a intrat si pe segmentul finantarilor pentru IMM-uri. Operand cu fonduri publice, Eximbank are insa proceduri destul de birocratice pentru analiza cererilor de finantare.
"O mare parte dintre micii intreprinzatori s-au obisnuit sa acumuleze capital dupa metode primitive. Acestia au mari probleme in a-si scoate la suprafata veniturile realizate, astfel ca numarul de dosare acceptate pentru produsele de finantare ale Eximbank este