Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz negativ la cererea de revocare din funcţie a procurorului-şef al Secţiei a II-a din DNA. Ministrul justiţiei va trimite solicitarea preşedintelui Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz negativ la cererea de revocare din funcţie a procurorului-şef al Secţiei a II-a din DNA. Ministrul justiţiei va trimite solicitarea preşedintelui Băsescu.
Secţia pentru Procurori a CSM a dat ieri aviz negativ cererii de revocare din funcţie a procurorului-şef din cadrul DNA, Doru Ţuluş. Avizul CSM este doar unul consultativ. Ministrul justiţiei, Tudor Chiuariu va trimite cererea de revocare la preşedintele Traian Băsescu, cel care, conform legii, este abilitat să numească sau să revoce din funcţii, prin decret, procurorii-şefi.
Decizia CSM nu este numai surprinzătoare, ci chiar de neînţeles în condiţiile în care acelaşi Consiliu şi-a însuşit, în urmă cu o săptămână, raportul privind activitatea DNA în care erau subliniate o serie de ilegalităţi şi abuzuri comise de subalternii lui Ţuluş.
Ministrul justiţiei a catalogat decizia CSM ca fiind "de neînţeles", subliniind că membrii Secţiei pentru Procurori nu au votat pe conţinutul cererii de revocare şi pe cel al raportului privind activitatea DNA. Chiuariu a precizat că nu consideră votul CSM un eşec personal, ci "un eşec în încercarea de a construi o justiţie independentă şi credibilă în România".
"Or, modul cum se desfăşoară activitatea la Secţia a II-a nu arată niciun fel a justiţie", a mai spus Tudor Chiuariu. Ministrul consideră că "DNA este un instrument de compromis oameni politici".
Decizii contradictorii
Inspectorii CSM au sesizat, printre altele, că la nivelul Secţiei a II, procurorul-şef a decis redistribuirea a şapte dosare, deşi nu erau îndeplinite condiţiile prevăzute de Legea privind organizarea judiciară. Din discuţiile purtat