E inexplicabil. Si trist. Cat de disperati sa fie americanii dupa o comedie cu adolescenti ca sa se inghesuie la nesfarsita vaicareala care este "Superbad"/"Super-rai"? Produs de "marele" Judd Apatow ("Virgin la 40 de ani", "Knocked Up"), cu actorii reciclati din filmele anterioare ale "maestrului comediei", "Superbad" este periplul a trei liceeni americani in cautare de bautura si amor. Cu 140 de milioane incasari si buget de doar 20 de milioane, "Superbad" este cu siguranta un succes de casa. Dar doar atat si doar in Statele Unite.
Nu sunt neaparat fan "American Pie", dar seria initiata de Adam Herz macar actualiza genul acela de comedie lipsita de inhibitii, "asta am, asta-ti dau", deloc stresata de pretentiile studiourilor, de protestele asociatiilor non-guvernamentale si de puritanismul american, pe care-l demasca si-l desfiinta cu un entuziasm contagios seria cult "Porky's". Cu insistenta difuzata pe canalele TV romanesti acum ani de zile, seria ramanea proaspata si distractiva la mai bine de 20 de ani de la lansare, de unde si ideea lui Herz de a actualiza contextual filmele. Doar contextual, pentru ca preocuparile liceenilor americani (si de pretutindeni, de fapt) au ramas aceleasi: sexul si bautura. Iar glumele s-au schimbat prea putin.
In "Porky's 3.0", adica "Superbad", premisa este aceeasi: trei foarte buni prieteni sunt disperati sa faca sex inainte de a pleca la colegiu. Faptul ca este ultima saptamana de scoala arata ca au relativ putin timp sa-si implineasca aceasta dorinta, care a atins stadiul de obsesie. Cand cele mai cool tipe din liceu le dau de inteles ca ar fi bine primiti la o petrecere daca aduc si bautura, cei trei fac tot posibilul pentru a pune mana pe biletul de intrare: cateva sticle cu vodca "Gold Slick". Da, "de-aia cu fulgi aurii in ea"!
Ingredientele de baza ale unei comedii cu adolescenti? Personaje atasante si