A doua companie mondiala de constructii spune ca muncitorii de pe santierele romanesti sunt mai bine platiti decat in Occident daca se ia in calcul eficienta.
Directorul general al Bouygues Romania, divizia locala a celui de-al doilea grup de constructii din lume, cu afaceri de 27 mld. euro, spune ca muncitorii romani care au ramas in tara nu ar trebui sa astepte salarii mari pana nu va creste productivitatea.
"Majoritatea muncitorilor romani care au ramas in tara au o eficienta scazuta fata de cei care au plecat. Exista un indice in constructii, potrivit caruia un muncitor bine pregatit poate construi un mp de perete de beton (n.r.- sa fixeze fierul, sa puna cofrajele si sa toarne betonul) intr-o ora. Insa, in Romania ritmul mediu de constructie al unui muncitor este de circa doua ore si jumatate pentru un mp", a declarat Victor Stefanescu, directorul general pentru Europa Centrala si de Sud a Bouygues Construction Ile de France, divizia de constructii a grupului francez Bouygues.
Potrivit lui Stefanescu, unii muncitori din Romania lucreaza au o eficienta mai scazuta decat concurentii lor din tarile dezvoltate din Vest, unde ritmul de lucru este mult mai alert. "Practic, daca ne raportam la eficienta, un muncitor roman poate fi mai bine platit decat unul care lucreaza in tarile dezvoltate", spune Stefanescu.
In ultimii doi ani salariul mediu pe economie a crescut cu circa 50%, majorare care s-a resimtit si in constructii. "Insa, tocmai pentru ca muncitorii au o eficienta scazuta, salariile nu pot creste foarte rapid pentru ca firmele de constructii trebuie sa ramana competitive", explica managerul Bouygues Romania. In prezent, compania are 45 de expatriati din Franta, Anglia, Polonia, Portugalia, Belgia sau Maroc, pentru ca exista un rulaj continuu de forta de munca in interiorul grupului Bouygues, dar sunt si romani care pleaca s