Deşeurile arădenilor sunt sortate într-o staţie ecologică de 1,5 milioane de euro Angajaţii arădeni de la Polaris au sortat deja câteva zeci de tone de gunoi, la patru zile de la
Deşeurile arădenilor sunt sortate într-o staţie ecologică de 1,5 milioane de euro
Angajaţii arădeni de la Polaris au sortat deja câteva zeci de tone de gunoi, la patru zile de la deschiderea staţiei ecologice. Ei spun că gunoaiele sunt foarte diverse şi necesită mult timp pentru sortare. Potrivit directorului filialei arădene a Polaris, Monica Jitaru, staţia a fost amenajată pe un hectar de teren şi are o capacitate de 4.500 tone de deşeuri pe lună.
"În primele trei zile de prelucrare a deşeurilor suntem surprinşi de numărul mare de peturi (sticle de plastic) care au ajuns la noi, în special incolore, albastre şi verzi, semn că se consumă, din plin, apă minerală, sucuri şi bere.
De asemenea, avem multe cartoane, hârtii, precum şi folie, fie că provine de la împachetat (pungi) sau de la acoperirea solariilor.
Totodată, foarte multe doze de aluminiu au fost găsite printre deşeurile care au ajuns pe banda de sortare. În staţia de sortare ecologică a deşeurilor muncesc 25 de femei cu media de vârstă de 35 de ani.
"Angajatele noastre lucrează în cele mai exigente condiţii de securitate şi protecţie, fiind dotate cu mască şi ochelari din plastic. Ele au fost angajate special pentru staţia de sortare şi provin din localităţile Şeitin şi Felnac, iar compania le pune, zilnic, la dispoziţie mijloace de transport pentru navetă", a mai precizat Monica Jitaru.
La începutul activităţii, cele 25 de angajate lucrează pe un singur schimb, dar, din estimările conducerii companiei, în viitor se va lucra pe două şi apoi pe trei schimburi.
Procedee tehnologice complexe
Deşeurile care trebuie să ajungă la staţia ecologică de sortare sunt transportate c