Până duminică, gălăţenii sunt aşteptaţi la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii, unde are loc cea de-a cincea ediţie a expoziţiei de crizanteme, denumită „Regina Toamnei“.
Ieri, în prima zi a expoziţiei, peste 300 de persoane au venit să vadă miile de exponate, printre care şi specii de crizanteme cultivate în Asia, Europa şi America.
Însă, speciile de crizanteme cultivate la noi în ţară au fost de departe cele mai admirate exponate. Numărul firmelor şi instituţiilor muzeale care participă la expoziţie se ridică la 16, iar pe lângă sortimentele naturale, unii producători au prezentat şi crizanteme artizanale, realizate de meşterii populari.
„Mie îmi plac foarte mult crizantemele. Nu sunt ele foarte arătoase, dar parcă îţi dau o senzaţie de stabilitate şi aşa ceva nu se găseşte la multe specii de flori. De fapt, acasă am mai multe buchete de crizanteme artizanale pe care le-am cumpărat cu ani buni în urmă“, mărturiseşte Emilia Nistor, o gălăţeancă de 64 de ani.
„Crizantemele sunt flori a căror cultivare prezintă şi anumite riscuri financiare. În primul rând, nu sunt aşa de spectaculoase din punct de vedere estetic precum trandafirul, liliacul sau garoafa. În schimb, pot fi cultivate foarte uşor în perioada rece, aşa că vin să acopere un gol pe piaţa florilor“, explică Florin Capşa, reprezentant al unei firme de profil participantă la eveniment.
Pe de altă parte, Camelia Grosu, directorul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii, consideră că aceste flori animă nu doar grădinile, ci şi sufletele oamenilor în timpul anotimpurilor reci. Expoziţia poate fi vizitată astăzi şi mâine, între orele 10.00 şi 18.00. Biletul de intrare la Complexul Muzeal costă 2,1 lei pentru adulţi şi 1,1 lei pentru copii.