Cu siguranta, cei cu virste de peste 30 de ani isi amintesc de mitingul din 21 decembrie 1989, cind, in plina desfasurare a revoltei de la Timisoara, Nicolae Ceausescu oferea 100 de lei in plus la salariu tuturor romanilor. Oferta disperata a dictatorului n-a putut linisti atunci spiritele, ba dimpotriva, a fost privita ca o ultima sfidare, in bataie de joc. Propunerea de acum a Guvernului, de a fixa un salariu minim unic de 450 de lei, adica doar cu 10 lei mai mult fata de cel deja in vigoare prin Contractul Colectiv de Munca la nivel national, nu poate fi privita decit tot ca o bataie de joc. Practic, pentru cei care au acum salariul minim de 440 de lei, majorarea acestuia cu 10 lei nu acopera nici macar inflatia. E drept ca, in comparatie cu actualul salariu minim pentru bugetari, de 390 de lei, stabilit prin hotarire de guvern, ar fi o crestere de 60 de lei, dar nici asta nu inseamna mare lucru.
De altfel, existenta a doua salarii minime este o anomalie creata de Guvernul Romaniei, nemaiintilnita in vreo tara europeana. Pe de alta parte, nu cred ca exista bugetar care sa aiba doar 390 de lei venit brut, pentru ca acest salariu minim e doar un punct de la care se pleaca in calculul salariului, bazat pe fel de fel de coeficienti si ierahizari. Dar sint foarte multi bugetari care nu beneficiaza de aceleasi conditii de salarizare precum angajatii din sectorul privat si nu primesc, de exemplu, un salariu minim de 880 de lei, in cazul celor cu studii superioare, asa cum prevede CCM la nivel national. Motiv pentru care profesorii din trei judete au cerut si obtinut in instanta acest salariu.
Prin urmare, cresterea salariului minim pe economie la doar 450 de lei, asa cum doreste Guvernul, este o propunere lipsita de bun simt.
Pe de alta parte, propunerea sindicatelor, de a creste salariul minim la 700 de lei (1.400 lei pentru cei cu studi