Directiile Judetene Mures si Bacau ale Arhivelor Nationale, Colegiul National "Alexandru Papiu Ilarian" din Targu-Mures si Asociatia Romano-Catolicilor "Dumitru Martinas" din Moldova au organizat vineri, 19 octombrie 2007, incepand cu ora 11,00 un moment-evocare a celui care a fost Dumitru Martinas. Fost cadrul didactic al Colegiului in anii interbelici, dar si ulterior pana in 1958, si chiar director al institutiei pentru scurt timp, Dumitru Martinas ramane in constiinta publica prin opera sa de referinta, "Originea ceangailor din Moldova", aparuta postum in Editura Stiintifica si Enciclopedica (Bucuresti, 1985) si în traducere italiana, sub titlul "L'origine dei cattolici di Moldavia", la Padova, în 1987.
Despre viata si activitatea lui Dumitru Martinas au vorbit inginerul Gheorghe Bejan, presedintele Asociatiei Romano-Catolicilor din Moldova, dr. Ioan Lacatusu de la Arhivele Nationale din Sfantu Gheorghe, precum si profesorul Vilica Munteanu, directorul Directiei Judetene Bacau a Arhivelor Nationale. Acesta din urma a mai aratat faptul ca momentul – evocare inceput la Targu-Mures, urma sa continue sambata la Bacau cu un simpozion omagial, finalizandu-se duminica in localitatea Butea, locul nasterii profesorului si la cimitirul din Buzau unde Dumitru Martinas isi doarme somnul de veci.
50 de ani de munca temeinica la o lucrare de referinta
Cu aceasta ocazie au fost conferite un numar de 10 medalii comemorative, printre care prefectului judetului Mures, Ciprian Minodor Dobre, directorului Colegiului National "Alexandru Papiu Ilarian", profesor Simion Bui, precum si unor fosti colegi sau elevi care l-au cunoscut pe Dumitru Martinas, precum profesorul Gheorghe Mateescu, profesorul Vasile Dragos. In continuare, prof. dr. Liviu Boar a prezentat numarul 2 din 2007 al anuarului arhivelor bacauane "Acta Bacoviensia", dedicat personalitatii lui Dumitr