Vânătorii caută delfinul „porcuşor”, gras de o jumătate de tonă
Un delfin a fost găsit împuşcat în cap pe malul Mării Negre, săptămâna trecută. Societatea de Explorări Oceanografice a găsit în adâncuri sute de kilograme de plase pentru delfini, puse de braconieri. Vânătoarea de delfini devine un fenomen, în ciuda interdicţiei legale de a fi vânaţi.
Unii braconieri îşi întind plasele pentru a le vinde grăsimea în industria farmaceutică, pe piaţa uneiurilor industriale, iar alţii îi vânează pentru carne. Aceasta are un gust asemănător celei de vacă şi, fiind considerată delicatesă, se vinde foarte scump pe piaţa neagră. Sunt căutaţi delfinii – „purcei” de câte o jumătate de tonă.
Din fericire, numărul delfinilor este în creştere uşoară, semn că apa nu mai este chiar aşa de poluată. Cu toate astea, numărul delfinilor din Marea Neagră este îngrijorător de mic faţă de acum câteva zeci de ani. În anii ‘40, populaţiile celor trei specii de delfini din mare erau estimate la 1,5 – 2 milioane.
Pescuitul industrial le-a luat hrana, iar numărul delfinilor a ajuns la doar 300.000, în 1965. A continuat să scadă şi după ce pescuitul industrial a fost interzis. Prin ‘84, populaţia delfinilor bătea între 60.000 şi 100.000 de exemplare.
Acum, sunt ONG-uri care susţin că în Marea Neagră nu trăiesc mai mult de câteva mii de delfini. Cei de la Mare Nostrum spun că numărul lor real nu se cunoaşte fiindcă statul nu a investit într-un recensământ al acestor mamifere. Vânătoarea delfinilor a fost interzisă în urmă cu mult timp, printr-un moratoriu semnat între statele riverane. Singură, Turcia l-a semnat mult mai târziu, iar acum face presiuni pentru ca vânătoarea să fie reluată.
Bolnavi de zgomot
Dintre toţi poluanţii, zgomotul îi afectează cel mai tare. Un delfin se poate stresa chiar şi din cauza unui simplu scuter pe apă