Una dintre cele mai importante investitii germane in Romania este Centrul de insamantari artificiale din Sangeorgiu de Mures. Cunoscut sub numele de Semtest BVN, centrul este un punct de referinta important pe harta insamantarilor artificiale, la nivel mondial. Dr. med.vet. Mircea Roman, cel care conduce destinele Semtest, ne-a oferit amanunte despre activitatea desfasurata de centru.
F.M.: Domnule Mircea Roman, va rog sa ne prezentati, pe scurt, istoricul SC Semtest BVN S.A. si principalul obiect de activitate al societatii.
Dr. med. vet Mircea Roman: In anul 1957 s-a realizat prima insamantare artificila in judetul Mures si cativa ani mai tarziu, in 1963, se infiinteaza Centrul de Insamantari artificiale din Targu Mures. Acesta a functionat in diferite forme de organizare, pana in anul 1986, cand s-a desprins din reteaua Centrului National de Reproductie si selectie si a devenit unitate independenta, de sine statatoare. Se fac noi constructii, o noua locatie la Sangeorgiu de Mures si devinde ceea ce se cunoaste sub numele de Semtest Targu Mures, cu o raza de activitate in 6 judete, in principal in centrul Transilvaniei. La acea vreme, aproape 80 % din efectivul de femele era cuprins in insamantarea artificiala. Schimbarile din 1990, restructurarile care au avut loc in cresterea taurinelor, reducerea numarului de ferme mari si revenirea la ferme mici, scaderea continua a efectivului de femele a facut ca si insamantarea artificiala sa regreseze, in sensul ca de la 80 % a scazut undeva la 35%, prin anul 1997. O situatie dificila, atat pentru centrul de insamantari cat si pentru cresterea taurilor, in ansamblu, in Romania. In special pentru pentru calitatea genetica a efectivelor, deoarece nu este acelasi lucru sa faci monta naturala cu tauri netestati, probabil amelioratori. Nu poti avea intr-un program de monta naturala un numar atat de mare de tauri