Lista "ingredientelor" fără de care organismul nu ar putea funcţiona normal Conţinutul în minerale şi vitamine al diverselor alimente este foarte divers şi, de aceea, pentru a
Lista "ingredientelor" fără de care organismul nu ar putea funcţiona normal
Conţinutul în minerale şi vitamine al diverselor alimente este foarte divers şi, de aceea, pentru a beneficia de dozele zilnice recomandate (DZR), nutriţioniştii recomandă un regim alimentar care să cuprindă cel puţin cinci legume şi fructe diferite.
Descoperite pentru prima dată în 1912 de biochimistul polonez Kazimierz Funk, vitaminele sunt substanţe organice necesare - de multe ori în doze foarte mici - organismului pentru a "funcţiona" normal. Sunt fie hidrosolubile (solubile în apă), fie liposolubile (solubile în ulei). Unele dintre aceste vitamine sunt sintetizate de organism (vitaminele D, K, B12 şi H), dar trebuie completate şi prin aport extern, în vreme ce restul vitaminelor trebuie preluate din alimente sau suplimente alimentare.
Aportul insuficient (carenţa) produce dereglări ale metabolismului şi în anumite cazuri boli (scorbut, beriberi, rahitism, pelagră etc). Pe de altă parte, excesul (hipervitaminoza) duce la rândul lui la tulburări şi chiar intoxicaţii. În continuare vă oferim o scurtă prezentare a vitaminelor de care organismul are nevoie, precum şi alimentele în care se găsesc acestea.
Vitamina A (retinolul, beta-carotenul) intervine în creşterea osoasă şi în formarea pigmenţilor retinei. Este, de asemenea, importantă pentru sistemul imunitar, îndeosebi pentru timus, care controlează funcţiile sistemului imunitar şi reglează sinteza limfocitelor şi a producerii de anticorpi. DZR, 5000 UI. Se găseşte în morcovi, roşii şi în alte legume şi fructe de culori închise. 100 de grame de morcov crud conţin aproximativ 1000 micrograme de vitamina A. Limita maximă admisă: 3000