Psihologii atrag atenţia asupra faptului că, în prezent, regulile bunei-cuviinţe sunt din ce în ce mai străine copilului modern În majoritatea culturilor lumii, deprinderea copiilor cu
Psihologii atrag atenţia asupra faptului că, în prezent, regulile bunei-cuviinţe sunt din ce în ce mai străine copilului modern
În majoritatea culturilor lumii, deprinderea copiilor cu regulile de bună purtare este o parte esenţială a educaţiei celor mici. "Cei şapte ani de acasă" sunt decisivi pentru felul în care viitorul adult se va integra în societate şi pentru modul în care acesta se va raporta la valorile unanim acceptate.
"Mulţumesc", "Bună ziua", "Ce mai faci?", "Dumneavoastră" sunt formule de politeţe şi de adresare pe care cel mic ar trebui să le deprindă încă din fragedă copilărie.
Indiferent dacă este vorba de japonezi, români, africani, ruşi sau americani, în orice societate, politeţea reprezintă, şi ne reprezintă, valoarea şi valorile, maniera în care ne raportăm la grupul din care facem parte. Politeţea şi buna creştere reprezintă respectul faţă de ceilalţi şi structura socială din care facem parte.
Regulile de bună purtare ne ajută să ne plasăm pe o anumită poziţie socială şi de aceea este esenţial să îi deprindem şi pe cei mici cu regulile societăţii din care facem parte încă din fragedă pruncie.
Chiar dacă unii consideră că, în prezent, societatea nu mai acordă suficientă atenţie regulilor de bună purtare pe care trebuie să le transmită copiilor, unii analişti susţin că nimic nu s-a schimbat în societatea modernă.
Dominique Picard, psihosociolog, autorul unui volum intitulat "Ritualurile bunelor maniere", susţine că regulile sunt aceleaşi, "permiţând individului să fie recunoscut de societatea în care trăieşte".
"Singura diferenţă faţă de trecut este aceea că în prezent s-a trecut de la un model familial foarte i