Doar zece cladiri, din Bucuresti, aflate in clasa de risc seismic ridica (clasa I) au fost consolidate pana in prezent. Totalul imobilelor din Capitala incadrate in aceasta clasa de risc este de 387, a declarat, luni, ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Laszlo Borbely.
Potrivit ministrului, pentru anul 2007 sunt incluse in programul de consolidare 53 de imobile, din care 46 in Bucuresti. "In momentul de fata mai sunt in stadiu de executie alte opt lucrari in Capitala, trei dintre acestea urmand a fi finalizate anul acesta", a adaugat Borbely.
"In Capitala au fost expertizate deja 2.635 de cladiri din care 387 au intrat in categoria cu risc seismic ridicat, fiind cele mai periculoase. Primariile au trimis 328 de notificari si renotificari si au montat 294 de panouri cu bulina rosie.", a spus Borbely in cadrul unei conferinte de presa.
Procesul de expertizare, proiectare si executie a lucrarilor de consolidare cuprinde identificarea si inventarierea de catre autoritatile publice locale a cladirilor P+3 construite inainte de 1978 si care detin spatii publice la parter sau alte niveluri ale cladirii. Identificarea si inventarierea acestor cladiri trebuia sa se finalizeze pana la data de 28 februarie 2007.
Realizarea proiectarii lucrarilor de interventie trebuie finalizata in cel mult doi ani de la data primirii notificarii, iar executia lucrarilor de consolidare trebuie realizata in termen de doi ani de la data finalizarii proiectului de consolidare.
Autoritatile administratiei publice locale risca amenzi de la 5.000 la 15.000 de lei in cazul nerespectarii obligatiilor privind avertizarea populatiei prin amplasarea panourilor de instiintare (n.r. bulinele rosii), inventarierea cladirilor, notificarea proprietarilor si contractarea in termen a proiectarii si executiei lucrarilor de consolida