La targul "Mosii de toamna", lumea a dat navala la branzeturi, carnareturi sau oale si ulcele cum numai taranul roman stie sa faca. In schimb, a gasit mai din belsug vin si bere la dozator, dovlecei de Halloween si gratar orasenesc cu paine feliata americaneste. Din toata amestecatura de traditie si comercial, condimentate taraneste au fost doar preturile.
Inca de la intrarea in curtea Muzeului Taranului Roman, la targul mosilor de toamna, un sentiment ca ai gresit adresa lovea fara drept de apel. Prima priveliste oferita turistilor straini veniti sa afle un iz romanesc de atmosfera sateasca, dar si bucurestenilor imbiati de muzeu la "produse traditionale ale taranului roman, de la ceramica si branza de burduf la must si gratare cu pastrama de oaie de la Plescoi" era un bar. Nu vreo carciuma taraneasca, ci o terasa care, cu dozatorul ei lucios de bere si toata floarea cea vestita a whisky-urilor si lichiorurilor de pe fata pamantului, ar fi facut fata cu brio unui local de fite de prin Herastrau.
Coada ceausista la carne ecologica
Mosii de toamna, o sarbatoare pastorala legata de iernatul si imperecheatul oilor si caprelor, au tinut carnea si branza la loc de cinste. Tot felul de muschi impanati sau umpluti, carnati si pastramuri taranesti erau vandute de o singura firma, din Campulung Moldovenesc, sub titlul de "carne ecologica" si la preturi de peste 30 de lei kilogramul. "Sunt carne 100%, de-aia sunt asa scumpe", ni se explica la coada de dimensiuni ceausiste care se formase la taraba cu carnareturi. In ciuda preturilor, la coada se asezau mai ales persoane de genul celor care se tocmesc prin supermarketuri la pret. Inevitabil, vechile reflexe au inviat. "Domnu’, da’ nu stati si dumneavoastra la coada? Uite-l, se baga sa guste si dup-aia se lipeste acolo", se rastea un batranel la un alt domn care gasise calea scurta spre succes. In