Sunt mulţi cei care lasă în urmă tot ce au agonisit o viaţă întreagă şi pornesc în căutarea "pământului promis". Majoritatea pleacă din România chemaţi de rudele sau prietenii Sunt mulţi cei care lasă în urmă tot ce au agonisit o viaţă întreagă şi pornesc în căutarea "pământului promis". Majoritatea pleacă din România chemaţi de rudele sau prietenii "stabiliţi" în alte ţări europene şi care vorbesc de salarii de o mie de euro, maşini nemţeşti şi chirii în apartamente de trei camere pe sume simbolice. Însă uită să le menţioneze preţul pe care trebuie să-l plătească pentru a putea obţine toate aceste lucruri.
Familia Lăcătuş nu va putea uita niciodată ziua de 28 septembrie 2007 când, chemaţi de prietenii lor din Spania, şi-au vândut "mânza", şi-au luat cei doi copii şi o traistă de haine şi au plecat cu gândul că vor începe o viaţă mai bună la "buza" Mării Mediterane.
Plecat`au patru din Oradea
"Trăiam într-un sat modest lângă Oradea" îşi aminteşte Gabi, "capul familiei" Lăcătuş. "Nu o duceam foarte bine...Aveam o casă mică, o mânză, câteva găini şi o vacă şi, ca tot omul, ne doream mai mult", mărturiseşte Gabi.
"Nişte prieteni pe care îi cunoşteam de 30 de ani ne-au convins să venim aici, în Oropesa del Mar, spunând că ne ajută ei să găsim de lucru şi că putem să locuim în casa lor cel puţin o lună, până strângem câţiva bani."
Însă, cum planurile de acasă nu coincid aproape niciodată cu cele din târg, familia Lăcătuş cu cei doi copii Lety (4 ani) şi Darius (6 ani) s-au văzut aruncaţi în stradă după doar trei zile de la venirea în Spania.
"Am ajuns în Oropesa cu 470 de euro şi ne-am dat seama că prietenii noştri nu o duceau atât de bine pe cât povesteau la telefon. Astfel, în trei zile, banii cu care am venit s-au dus pe cumpărături la supermarket", spune Gabi. Rămaşi fără bani, priet