Replica dată pe post de Rodica Culcer lui Alexandru Sassu este „o încălcare a Statutului ziaristului”
Comisia de Etică şi Arbitraj a TVR a decis, în urma repetatelor şedinţe şi dezbateri, că difuzarea materialului cu foştii miniştri Remeş şi Mureşan este „de cert interes public, cu condiţia respectării exigenţelor profesionale prevăzute în Statutul ziaristului din SRTv”.
Concluziile Comisiei arată că difuzarea imaginilor ar fi trebuit însoţită obligatoriu de precizarea că TVR nu poate garanta autenticitatea materialului, că nu îşi asumă felul în care a fost montat acesta şi că nu poate certifica corectitudinea subtitrajelor şi a celorlalte înscrisuri, întrucât toate acestea nu-i aparţin.
În aprecierea Comisiei, postarea cuvântului „flagrant“, prezent pe toată durata selecţiei de patru minute, este incorectă din punct de vedere al semnificaţiei juridice şi de natură să inducă telespectatorii în eroare. Totuşi, s-a apreciat că dreptul la imagine al celor prezenţi în material nu a fost încălcat. Comisia a mai stabilit că TVR nu a obţinut imaginile prin mijloace imorale sau ilegale.
Având în vedere controversele apărute privind oportunitatea informării conducerii TVR despre intenţia Direcţiei Ştiri de a difuza un material susceptibil de a fi probă penală, s-a apreciat că o consultare prealabilă ar fi fost necesară, date fiind posibilele implicaţii ale publicării unui astfel de subiect.
Referitor la nota internă trimisă de preşedintele - director general al SRTv, Alexandru Sassu, către directorul Direcţiei Ştiri, Rodica Culcer, Comisia a găsit că atât conţinutul mesajului, cât şi modalitatea de adresare, „se înscriu în limitele comunicării ierarhice”.
Prezenţa Rodicăi Culcer la Jurnalul TVR din 11 octombrie, pentru a da public o replică notei interne, reprezintă, din punctul de vedere al Comisiei, o încălcare a articolului 15 din „