Altii, insa, se imbolnavesc de dorul parintilor. „Pot sa apara diverse tulburari de comportament, in special cele legate de sfera afectiva, pot sa apara stari de anxietate, depresii, modificarea comportamentului scolar, etc.” ne-a spus directorul executiv al D.G.A.S.P.C. Prahova, Vasilica Florea.
Specialistii prahoveni considera ca lipsa parintilor duce la: neglijare fizica si emotionala (depresie, anxietate), supraincarcare cu roluri (gatit, menaj, spalatul hainelor, ingrijirea si cresterea fratilor mai mici), deteriorarea conduitei scolare (absenteism, risc de abandon scolar, scaderea performantelor scolare), risc de a dezvolta comportamente (pre)delincvente (intra in anturaje cu influente negative, comportament agresiv, consum de alcool), grad ridicat de vulnerabilitate: la abuz fizic, emotional si sexual, la exploatarea prin munca, la exploatarea sexuala si la traficul de copii.
De patru ori mai multi copii prahoveni abandonati
In Prahova, conform datelor detinute la ora actuala de Protectia Copilului, exista in evidente 1.931 de minori despartiti de cei care le-au dat viata. Cifra a devenit alarmanta fata de anul trecut, fiind de 4 ori mai mare, cand in Prahova ramasesera fara ocrotirea paterna putin peste 500 de tineri.
Printre localitatile care au inregistrat cei mai multi parinti emigranti se afla Ceptura, cu 90 de copii parasiti, Sirna - 85, Filipesti de Padure - 49, Baba Ana - 47 si Albesti Paleologu - 46. Majoritatea celor care au plecat in strainatate spun ca au facut-o pentru a le asigura copiilor lor un viitor lipsit de griji.
Si-au lasat pruncii in grija rudelor, mai precis 1.788 de prahoveni. Sunt insa si cazuri in care, in lipsa unor persoane disponibile, micutii ajung in centrele de plasament care se afla in subordinea Directiei General