Dupa ce anul trecut Coface a introdus Romania in clasa de risc A, alaturi de tarile UE, anul acesta a plasat-o sub supraveghere negativa, diminuandu-i ratingul la A4 minus, informeaza un comunicat remis redactiei. Conform Coface, moneda romaneasca se dovedeste a fi intr-o situatie destul de riscanta comparativ cu celelalte tari in curs de dezvoltare si face ca economia sa fie vulnerabila in fata unei crize de incredere in moneda nationala. Cresterea datoriilor in valuta din sectorul priv
Dupa ce anul trecut Coface a introdus Romania in clasa de risc A, alaturi de tarile UE, anul acesta a plasat-o sub supraveghere negativa, diminuandu-i ratingul la A4 minus, informeaza un comunicat remis redactiei.
Conform Coface, moneda romaneasca se dovedeste a fi intr-o situatie destul de riscanta comparativ cu celelalte tari in curs de dezvoltare si face ca economia sa fie vulnerabila in fata unei crize de incredere in moneda nationala. Cresterea datoriilor in valuta din sectorul privat reprezinta un motiv de teama in privinta deteriorarii comportamentelor de plata ale companiilor. Totodata, disputele la cel mai inalt nivel al statului, inclusiv al guvernarii, au incetinit procesul de reforma.
Principalele semne de ingrijorare ale Coface se refera la cresterea deficitului de cont curent, deprecierea leului, incetinirea cresterii economice si incetinirea reformelor din cauza instabilitatii politice.
In decembrie 2004 rating-ul de tara acordat Romaniei a fost B, dupa care in iunie 2005 a fost apreciat la B+, in decembrie 2005 a trecut pragul la A4, unde a ramas pana in octombrie 2007. Ratingul A4 denotă un istoric al platilor mediocru, ce se poate inrautati din cauza unui mediu economic si politic ce se deterioreaza, probabilitatea de neplata fiind inca admisibila.
@