Devine tot mai greu pentru un antrenor sa faca vechime la o echipa de fotbal. Patronii se implica dincolo de competentele lor, subminând de cele mai multe ori autoritatea tehnicianului. Ioan Andone vorbeste despre calitatile fara de care nu poti face performanta nici ca antrenor, nici ca jucator.
Reporter: Care sunt calitatile indispensabile unui bun antrenor?
Ioan Andone: Cea mai mare calitate este sa fii pedagog, sa fii inteles de jucatori, sa fii inteles si sa stii ce trebuie sa ii dai fiecarui jucator in parte pentru ca daca stii fotbal pentru tine, nu este suficient, trebuie sa stii sa transmiti. Toti antrenorii care au fost mari, celebri, au avut rezultate, au fost buni pedagogi.
Rep.: In campionatul romanesc, antrenorii se schimba foarte repede. Patronii nu prea au rabdare si dupa doua-trei nereusite aduc pe altcineva la carma echipei. Cat de mult dauneaza acest lucru coeziunii unei echipe?
I.A.: Dauneaza mult de tot. In campionatele foarte puternice, foarte rar se fac schimbari de antrenori, de obicei doar cand se termina contractul sau la sfarsit de an cand ai terminat un an competitional. Daca nu ai avut rezultate, ai o discutie cu conducerea. Poate tu nu mai stapanesti echipa si atunci, ori renunta la tine, ori la jucatorii cu care tu ai probleme de comunicare. Asa se procedeaza. La noi insa ambitiile sunt foarte mari si din cauza sumelor de bani investite. Oamenii sunt impulsivi si nu cunosc fotbalul, nu cunosc fenomenul fotbalistic. Bine, toata lumea se pricepe, aparent, la fotbal. Unii mai mult si altii mai putin. Dar, pentru un antrenor, e important sa fie constient de cat fotbal stie el. Din aceste cauze, dar mai ales din cauza presiunilor care se pun asupra antrenorilor, dupa primele etape au fost multe demisii. Presiunea aceasta este oarecum justificata pentru ca punctele sunt foarte importante deoarece pentru prima data