După braţe, picioare, acum şi vibraţiile telefonului mobil au devenit fantome, adică poţi să le simţi, deşi ele nu sunt cu adevărat acolo. „În trecut, se credea că oamenii cu membre-fantomă erau nebuni, dar astăzi ştim că acest lucru nu este adevărat. Există o bază fiziologică pentru această senzaţie”, spune dr. Jack Tsao, neurolog la Universitatea Uniform Services din Maryland, citat de ABC News. Iar senzaţiile fantomă nu îi afectează doar pe cei care au amputaţii de membre, susţin cercetătorii americani. Deşi este la o altă intensitate, mulţi utilizatori de mobile şi BlackBerry au raportat că simt vibraţiile telefoanelor lor, când, de fapt, acestea nu sună. Cu toate că aceste senzaţii nu se compară cu durerea dată de un picior fantomă, medicii americani spun că cele două fenomene pot fi într-un fel comparate.
„Dacă foloseşti telefonul mobil mult timp, devine parte din tine. Te obişnuieşti cu el”, spune dr. William Barr, şeful departamentului de neuropsihologie de la Universitatea de Medicină din New York. Cercetătorii sunt de acord că motivul pentru aceste percepţii false se află într-o parte a creierului. În cazul celor cu un membru amputat, care au astfel de senzaţii, partea afectată din creier se numeşte cortexul somatosenzorial. Această regiune conţine nervi care procesează informaţia legată de atingere. Jon Kaas, profesor de psihiatrie la Universitatea Vanderbilt, spune că după pierderea unui membru, neuronii care controlează mişcarea şi senzaţia lui sunt încă prezente în creier.
Ca în cazul fenomenul membrului fantomă, vibraţiile misterioase ale mobilului pot fi explicate prin schimbarea conexiuni nervoase din creier. Medicii spun că mobilul devine un fel de apendice al persoanei, iar dacă îl laşi acasă, creierul interpretează ca şi când l-ai avea la tine. Jon Kaas spune că un alt principiu, cunoscut ca operator condiţionat, poate juca un rol î