Anul acesta vor fi eliberate 12.000 de permise de munca pentru straini, aproape dublu fata de anul trecut, cand 6.151 de straini au primit dreptul de a munci in Romania. Iar numarul managerilor expati, chiar si in absenta statisticilor oficiale, este vizibil in scadere. Locul lor este luat de muncitorii din Vietnam, Bangladesh, Turcia sau Cipru. Cat de pregatita este piata romaneasca sa ii primeasca?
"Suntem o companie de recrutare din Bangladesh, o tara cu o populatie de 150 de milioane de locuitori. Va scriu in vederea stabilirii unei colaborari care sa se concretizeze in livrarea de forta de munca de care are nevoie piata romaneasca in acest moment. Va punem la dispozitie muncitori ne/semi sau calificati in constructii, productie, automotive, textile, dar si tehnicieni sau ingineri".
Asa suna unul din zecile de anunturi de colaborare pe care le primesc tot mai des, de cateva luni incoace, firmele de recrutare de pe piata locala.
Spre exemplu, Manpower unul dintre cei mai mari jucatori din lume in leasing de personal, a procesat in ultimele sase luni aproximativ 20 de astfel de propuneri comerciale de la alte companii de recrutare din strainatate pentru a primi forta de munca, in special necalificata, in constructii si industria textila.
"In primele faze ale stabilirii unui contact comercial am investigat domeniile pentru care aceste companii de resurse umane pot propune personal in Romania, dar nu am discutat despre volume. Tarile care au formulat astfel de propuneri sunt Cipru, Bangladesh si Vietnam", explica Madalina Motora, international accounts executive al Manpower, precizand ca, desi astfel de abordari au mai existat si in trecut, frecventa lor era mai redusa, iar impactul mai scazut.
Strategia nu este noua. In prezent, aproximativ 10 milioane de muncitori din Bangladesh lucreaza in tari din Europa, Orientul Mijlociu, Asia