Liberalii reformişti şi proeuropeni din Platforma Civică (PO), condusă de Donald Tusk, aveau cele mai mari şanse de victorie în alegerile legislative anticipate care au avut loc ieri în Polonia, după doi ani de tensiuni politice, sub guvernul premierului Jaroslaw Kaczynski. Sursa: Reuters
Ultimele sondaje de opinie arătau totuşi că, deşi PO deţine un avantaj de 4 până la 17 procente în faţa grupării lui Kaczynski, Lege şi Justiţie (PiS), niciun partid nu va reuşi să formeze de unul singur o majoritate clară. Analiştii au apreciat că următoarea perioadă va fi dominată cel mai probabil de negocieri dificile, în care vor fi implicate şi celelalte partide cu şanse de a depăşi pragul electoral - alianţa Stânga şi Democraţii, a fostului preşedinte Aleksander Kwasniewski, şi Partidul Ţărănesc Polonez.
Lipsa de optimism a lui Jaroslaw Kaczynski, care ar putea părăsi şefia guvernului, a devenit vizibilă încă din momentul votului. „Trebuie să acceptăm dorinţa electoratului, asta e clar“, a declarat premierul, care a promis că va învăţ a lecţia servită de alegeri. Liderul opoziţiei şi posibilul viitor premier, Donald Tusk, a admis, în faţa reporterilor, că se aşteaptă să câştige.
Campania electorală a fost una dură, iar Polonia a devenit o ţară polarizată între suporterii şi opozanţii premierului Kaczynski, lăudat pentru intransigenţă şi lupta anticorupţie şi acuzat în acelaşi timp de poliţie politică, populism şi deteriorare a relaţiilor cu UE. Diplomaţii europeni au urmărit cu mare atenţie, de altfel, desfăşurarea alegerilor din Polonia, iar eurodeputatul olandez Joost Lagendijk a declarat chiar, potrivit AP: „Rămânerea la putere a actualului guvern polonez nu va uşura situaţia pentru nimeni“.