Copiii care provin din familii cu venituri reduse sunt cel mai des tinta rautatilor colegilor. Faptul ca nu-si pot permite ceea ce au ceilalti ii face pe copiii cu dificultati financiare sa-si ascunda identitatea. Raportul periodic de tara privind implementarea in Romania a prevederilor Conventiei ONU cu privire la Drepturile Copilului a aratat problemele cu care se confrunta cei mici si opiniile lor referitoare la aceste aspecte. Conform concluziilor Raportului Copiilor, 26% dintre cei mici au declarat ca sunt discriminati mai ales de catre profesori si elevi, principalele cauze fiind saracia, conceptiile, comportamentele sau preferintele diferite, situatia scolara etc.
si copiii cu dizabilitati au de suferit din cauza rautatilor colegilor, iar cei infectati cu virusul HIV/SIDA reprezinta una dintre categoriile cele mai afectate de discriminare. Lipsa unei bune informari sau existenta unor temeri nejustificate face ca multi dintre acesti copii sa fie marginalizati de societate.
Referitor la abandonul scolar, 53% din copiii care au raspuns in cadrul raportului au declarat ca stiu copii care nu au terminat clasa a X-a si nu mai merg la scoala, principalele motive mentionate fiind lipsa banilor, a interesului pentru scoala sau dezinteresul parintilor, dar si implicarea minorilor in anturaje nepotrivite. O alta problema semnalata de copii este siguranta unitatilor de invatamant, 32% dintre respondenti considerand ca scoala nu este un mediu sigur, in principal din cauza accesului persoanelor straine, a insuficientei personalului de paza sau a conflictelor dintre elevi.
Raportul Copiilor se mai refera si la situatia minorilor cu dizabilitati fizice sau mentale, 65% dintre acestia considerand ca nu sunt integrati in societate in principal tot din cauza saraciei, care nu le permite sa se trateze, dar si a celor din jurul lor. Consumul de droguri