Mihai Seitan
Intre sistemele de pensii private din estul si vestul continentului exista diferente importante, la fel si in ceea ce priveste cultura economica a viitorilor pensionari din cele doua zone.
Expertul in pensii si asigurari sociale Mihai Seitan, unul dintre artizanii Pilonului II, arata care sunt aceste diferente, catre ce model se indreapta guvernele europene si cum arata viitorul pentru cele 18 fonduri de pensii private obligatorii din Romania.
HotNews.ro: Fondurile private de pensii din Europa de Vest functioneaza dupa aceleasi principii cu fondurile de pensii private obligatorii din Romania?
Mihai Seitan: Sunt diferente fundamentale de organizare si functionare intre sistemele de pensii din vestul si estul Europei. Exista totusi un element comun, sistemul public de pensii. A plecat de la Bismarck si s-a extins apoi in toata Europa, mai putin zona anglo-saxona si cateva tari nordice in care, inca de la inceput, au fost introduse sistemele de pensii ocupationale.
Acestea din urma nu erau obligatorii si functionau pe principiul „plateste angajatul, plateste si angajatorul”. Regula generala este ca pensiile private sunt optionale. In Europa Occidenala nu exista tara, la ora actuala, in care sistemul de pensii private sa fie obligatoriu. Exista sistem public sau ocupational, asa cum am aratat si sistem privat facultativ.
Bine, nu trebuie sa ignoram nici cultura economica a populatiei din acea parte a continentului. Este cu totul alta decat cea din partea in care ne aflam noi.
Oamenii sunt mult mai constienti de transformarile, in dezavantajul lor, care vor avea loc in viitor - ma gandesc in primul rand la scaderea natalitatii - si nu asteapta in aceeasi masura ca romanii sprijinul statului pentru o batranete decenta. De aceea fondurile private de pensii din Vest au clienti, iar contributi