La nivel naţional, numărul contribuabililor inactivi este de cinci ori mai mare faţă de acum un an România este "bântuită" în acest moment de câteva mii de firme-fantomă, faţă de
La nivel naţional, numărul contribuabililor inactivi este de cinci ori mai mare faţă de acum un an
România este "bântuită" în acest moment de câteva mii de firme-fantomă, faţă de doar câteva sute, câte figurau în luna septembrie a anului trecut.
Pentru autorităţi, fenomenul nu este îngrijorător, ci dimpotrivă. Dacă până acum marea majoritate a contribuabililor inactivi erau în Capitală, acum situaţia este alta, mai puţin de 10% din ei având "buletin de Bucureşti".
Potrivit listei publicate de Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF) pe pagina sa de internet, aproximativ 3.240 de contribuabili din România sunt declaraţi în acest moment inactivi, faţă de doar aproximativ 700, câţi figurau în aceeaşi perioadă a anului trecut. Deşi numărul firmelor-fantomă din România a crescut astfel de aproape cinci ori faţă de 2006, Fiscul şi Garda Financiară nu sunt îngrijorate de această evoluţie.
"Fenomenul nu este deloc îngrijorător. Numărul firmelor-fantomă a crescut, întrucât în ultima perioadă au avut loc acţiuni mai serioase de identificare a acestora", spun reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, precizând totodată că odată declarate inactive, firmele respective sunt practic anulate din punct de vedere fiscal.
Facturile sau alte documente fiscale emise de către acestea din urmă nu au valoare, deci nu sunt deductibile fiscal. "Această listă se face publică pentru a veni în ajutorul firmelor corecte", au mai precizat reprezentanţii ANAF. Atribuţiile Fiscului în ceea ce priveşte contribuabilii inactivi se opresc însă în momentul identificării şi publicării lor pe site şi în "Monitorul Oficial". "Eventual, ANAF mai demarează procedurile de execu